Frankrijk

Lawrence Durrell- Caesar’s Vast Ghost. Aspects of Provence.
London: Faber and Faber, 1990 (1e druk 1990).

Durrell, vooral bekend geworden door zijn boeken over Griekenland, woonde het grootste deel van zijn leven in Zuid-Frankrijk.  Hij kwam in 1957 naar de Provence, op 45-jarige leeftijd, en zou daar – in Sommieres – tot zijn dood op 7 november 1990 wonen. Dit boek verscheen vlak voor zijn dood. Het is een ongewoon werk, een amalgaan van autobiografische elementen, gedichten, beschouwingen over geschiedenis en cultuur, esoterische theorieën over de liefde en vele wetenswaardigheden over de Provence.

Jeroen Thijssen- De Ronde van Gallië. Reizen en eten in het voetspoor van Asterix.
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2010.

“Eten, oudheid, Asterix, daar draait het om in dit boek”, zo is in het voorwoord te lezen. Historicus en culinair journalist Jeroen Thijssen reisde in de zomer van 2008 door Frankrijk. Rode draad daarbij waren de negen steden die ook door Asterix en Obelix in ‘De Ronde van Gallië’ worden bezocht. En net als deze stripfiguren verzamelde ook Thijssen in iedere stad de streekproducten. Er verscheen een serie artikelen in Trouw en na een tweede reis verscheen dit boek. De auteur beschrijft achtereenvolgens zijn bezoeken aan Rouen, Parijs, Cambrai, Reims, Metz, Lyon, Nice, Marseille, Toulouse, Agen en Bordeaux. Kazen, worsten, wijn, bouillabaisse en cassoulet passeren de revue.
Uitgeroepen tot beste reisboek van 2010.

Dominique Bauer, Daniela Simons- De Provence anders. Cultuur- kleur- smaak.
Leuven: Davidsfonds, 2007.

Prachtig boek over de Provence met teksten van Dominique Bauer en foto’s van Daniela Simons. Tegelijkertijd een ode aan Frédéric Mistral (1830-1914), de schrijver en dichter die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om de Provençaalse cultuur en taal te bewaren en te bevorderen. Voor dat laatste kreeg hij in 1904 zelfs de Nobelprijs literatuur. Een boek met maar één nadeel: het is te groot en zwaar om in een rugzak tijdens een Provençaalse wandeltocht mee te dragen.

Richard Olney- Provence. Koken en reizen.
Amsterdam: Time Life Books, 1994.

Gigantisch zwaar groot boek, cadeau gekregen van de ‘crew’ van Café Klinkers in Maastricht bij mijn afscheid in het voorjaar 1999. Richard Olney bracht 220 recepten bijeen, variërend van eenvoudige geroosterde aubergines tot ingewikkelde gevulde eend met olijven. Aangevuld met teksten over de vijf verschillende regio’s van de Provence (Alpes-Maritimes, Alpes-de-Haut-Provence, Vaucluse, Bouches-du-Rhône, Var) en prachtige landschapsfoto’s van Michael Freeman.

Alex Dingwall-Main- The Luberon Garden. A Provençal Story of Apricot Blossom, Truffles and Thyme.
London: Ebury Press, 2002 (1e druk 2001)

Dingwall-Main was een befaamd tuinarchitect, die in de jaren ’90 zijn werkterrein verlegde van London naar Bonnieux van de Provence. Met zijn vrouw Nicky en zoon Theo woonde hij daar 15 jaar en ontwierp hij de tuinen van de rijken der aarde die niet kozen voor een optrekje aan de fameuze Côte d’Azur, maar zich hier terugtrokken achter de authentieke gestapelde muurtjes van de Luberon: Britten, Amerikanen, Saoedische oliesheiks en rock- en filmsterren. In het boek schetst Dingwall-Main de overgang van een leven als tuinarchitect, documentairemaker en schrijver in London naar een leven met hetzelfde beroep in dit prachtige deel van Zuid-Frankrijk.