Portugal

Eckhart Nickel- Reisleesboek Portugal.
Utrecht: Het Spectrum, 2005.

Reisleesboek Portugal is onderdeel van een reeks uit het Duits vertaalde boekjes over verschillende steden en landen. Dunne boekjes met grote letters, tegelijkertijd toch inhoudelijk interessant. Nickel schrijft over typische Portugese kwesties als fado, bacalhau, azulejos, saudade, sebastianismo en port,  over beroemde Portugezen als Fernando Pessoa, Amália Rodrigues en Vasco da Gama. Bem vindo a Portugal.

A. Willemsen- Meesters der Portugese vertelkunst.
Amsterdam: Meulenhoff, 1970.

Bundel korte verhalen van Portugese schrijvers, uit de 19e en 20e eeuw, eindigend met een verhaal van de naar Nederland geëmigreerde en hier bekend geworden José Rentes de Carvalho. De bundel is uitgebracht tijdens de dictatuur en bevat dan ook een drietal politiek getinte stukken, onder meer van de destijds gedetineerde Luandino Vieira. Mooi is het verhaal Miura van Miguel Torga; een verslag van een stierengevecht, bezien vanuit de stier.

Gerrit Komrij- Kroniek van een dorp.
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008.

Mijn door Komrij gesigneerde exemplaar van Villa Pouca, zijn in 2008 uitgebrachte boek over het dorpje in het district Coimbra waar hij sinds 1988 woonde. Villa Pouca da Beira is een ‘niemandsdorp’ zoals de in juli 2012 overleden Komrij zelf schrijft. Het boek is een bundeling van de columns die hij voor NRC schreef. Komrij vertelt over de 86 inwoners en de kleine wetenswaardigheden: buurman António, het Grote Hotel, bakkerij ‘De Oven van de Alva’, de corrupte rijschoolhouder Alves. Prachtig in de nuchtere Komrij-stijl geschreven boekje. Zoals deze zin: “Gek dat er in zo’n gat, zo’n petieterig gehucht, waar iedereen bij elkaar op schoot lijkt te zitten, nog zoveel figuren rondlopen die schimmig blijven.”