Griekenland

John Freely- The Cyclades. Discovering the Greek Islands of the Aegaen.
London/New York: Tauris & Co, 2010 (1e druk 2006).

John Freely was natuurkundige en leraar, en een groot deel van zijn werkend bestaan daarvoor gestationeerd in Istanbul, Turkije. Daarnaast schreef hij tussen 1972 en 2008 meer dan 50 reis- en historische boeken, veelal over Turkije en Griekenland.
In dit boek over de Cycladen – gepubliceerd toen hij al 80 was! – schrijft hij afzonderlijke hoofdstukken over de eilanden Kea, Kythnos, Seriphos, Siphnos, Melos and Kimonos, Andros, Tinos, Mykonos and Delos, Syros, Paros and Antiparos, Naxos, Amorgos and the Lesser Cyclades, Ios, Sikinos and Folegandros, Santorini and Anaphi. Zijn eerste bezoek aan Naxos dateert uit juni 1962 en sindsdien komt hij bijna ieder jaar terug op een van de eilanden. The Cyclades is een gids over historische monumenten, mythologie, de geschiedenis en cultuur van de eilanden, religie, maar daarnaast verhaalt het boek ook over Freeley’s ervaringen als reiziger en gesprekken met inwoners.

George Kassimeris- Europe’s Last Red Terrorists. The Revolutionary Organization 17 November.
London: Hurst & Co, 2001.

In 2002 werd de Griekse terroristische organisatie 17N ontmanteld. Deze groep had bijna drie decennia lang in volledige anonimiteit geopereerd en in die jaren vele dodelijke aanslagen gepleegd. De jonge journalist en politicoloog Kassimeris beschrijft in dit werk de historische context en legt uitvoerig uit onder welke omstandigheden deze revolutionaire groepering kon ontstaan. Hij beschrijft daarnaast de ideologie van Giotopoulos en consorten, hun aanslagen en de impact daarvan op de Griekse maatschappij en politiek.
Het boek is geweldig interessant in zijn analyse van de meest beruchte terroristische beweging van Griekenland, maar is daarnaast ook bijzonder zinvol voor een beeld van politiek Griekenland in de laatste decennia van de 20e eeuw. Het is alleen jammer dat het boek in 2000 werd geschreven en in 2001 werd gepubliceerd, in feite vlak voor het ontsluiting van alle geheimen van de organisatie. Het boek mist daarmee alle informatie die los is gekomen na de arrestatie van de terroristen.

James Theodore Bent- The Cyclades: Or, Life Among the Insular Greeks.
London: Longmans, 1885.

James Theodore Bent was een Brits archeoloog, geboren in 1852. Hij reisde veel in Zuid-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Zijn reizen lang 22 eilanden van de Cycladen, in maart 1883 en de periode november 1883-april 1884, mondden uit in dit boek, dat in 1885 verscheen. Bent is breed geïnteresseerd en geweldig nieuwsgierig. Hij schrijft dan ook over geschiedenis, landschap, huizenbouw en architectuur, wijn en eten, de gebruiken van de lokale bevolking, geloof en bijgeloof (vampieren, nereïden), spreekwoorden en liedjes. Het meest bijzondere is nog wel dat je bij het lezen niet het idee hebt, dat zijn reizen meer dan 100 jaar geleden plaatsvonden.

Stan Draenos- Andreas Papandreou. The Making of a Greek Democrat and a Political Maverick.
London/New York: I.B. Tauris, 2012.

Denk je aan politiek en Griekenland, dan kun je niet om de Papandréou-dynastie heen. Grootvader Geórgios, zoon Andréas en kleinzoon Giórgos, ze waren allemaal minister-president en vervulden verschillende ministersposten. In feite heeft de volledige twintigste eeuw politiek gezien in het teken gestaan van de drie heren. Daarom is het zo vreemd dat er tot voor kort geen enkele Engelstalige biografie over de Papandréou-familie was verschenen. Gelukkig is er sinds 2012 Andreas Papandreou. The Making of a Greek Democrat and Political Maverick, een boek van de  politicoloog Stan Draenos waarin hij de eerste 48 jaar van het leven van Andréas Papandréou beschrijft.
Naast de interessante, complexe relatie tussen vader en zoon is de ingewikkelde verhouding tussen het leger, het koningshuis, de Verenigde Staten en de verschillende Griekse politici (de linkse EK van de Papandréou’s en rechts-liberale Karamanlís en zijn ERE) een goede reden om dit boek te lezen. De 20e eeuwse geschiedenis van de Griekse politiek is niet te begrijpen zonder kennis te nemen van de tegenstellingen en verbintenissen in deze ingewikkelde constellatie.
Draenos putte bij zijn onderzoek uitvoerig uit archieven en documenten van de Amerikaanse overheid en de CIA, die tot voor kort niet openbaar waren. Ook hield hij interviews en correspondeerde hij met betrokkenen uit die periode zoals Andréas’ tweede vrouw Margaret en diverse Amerikaanse oud-ambassadeurs als Monteagle Stearns en Robert Keeley.
Helaas eindigt het boek in het jaar 1967, ten tijde van de militaire coup. Draenos schijnt bezig te zijn met het tweede deel van Andréas’ biografie. De oud-politicus overleed in 1996, dus bijna 30 jaar Papandréou-geschiedenis én Griekse geschiedenis kunnen nog worden beschreven.