Wat is MyMediterranee?

“De Middellandse Zee is een complexe en lastige persoonlijkheid waarvan er geen twaalf in een dozijn gaan. Ze valt buiten onze criteria en onze categorieën”. Dat schreef de Franse historicus Fernand Braudel, die zijn levenswerk uit 1949 aan La Méditerranée wijdde.

Het gebied is de bakermat van vele grote beschavingen, en vormde het speel- en slagveld van Egyptenaren, Romeinen, Ottomanen, Venetianen en Grieken. De Romeinen noemden de zee Mare Nostrum, ‘onze zee’, de Grieken Mesógios, ‘midden van de aarde’. De regio vormt de geboortegrond van islam, christendom en jodendom en de religieuze verscheidenheid is ook vandaag de dag erg groot. De zee wordt om die reden ook wel de Faithful Sea genoemd.
De tijd van de grote imperia is voorbij. Tegenwoordig – sinds het uiteenvallen van Joegoslavië – wordt de Middellandse Zee door 25 landen begrensd. Denk aan bijvoorbeeld Monaco en Algerije en je realiseert je dat de verschillen tussen deze 25 landen enorm zijn.
Ook de verscheidenheid aan landschappen en klimaten is groter dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is niet eens één zee, maar een verzameling van zeeën. En op de meeste plekken ziet alles er een paar kilometer landinwaarts compleet anders uit, waarbij gebergtes met hoogtes van meer dan 2000 meter geen uitzondering zijn.
Reisschrijver Paul Theroux had dan ook helemaal gelijk toen hij in The Pillars of Hercules schreef “The Mediterranean was not one place, but many”.

Lees op deze website mijn verhalen over deze complexe en lastige persoonlijkheid. Hier vindt je een verzameling anekdotes, wandelverslagen, ontmoetingen, observaties, boekrecensies, meningen, recepten, aanraders en bijzonderheden.
Een reisgids is deze website niet, want deze verhalen zijn vaak gericht op de onbekende wijken van een stad, de minst toegankelijke gebieden en de minder platgetreden paden in een land. Want wat ik zoek, is daar te vinden.
Frankrijk, Italië, Griekenland, Portugal en Spanje passeren daarbij vaak de revue. Simpelweg omdat ik daar vaak verblijf of rondreis. Portugal hoort in feite officieel niet bij deze regio, omdat het niet aan de Middellandse Zee grenst. Toch wordt het meestal op grond van de vele overeenkomsten toch als Mediterraan beschouwt en daar sluit ik me bij aan.