De Ruta Gaviarra van Cómpeta

geplaatst in: Spanje, Wandelen | 0

P1020646Spanje: Cómpeta in Andalusië,
27 december 2011,

Prachtig weer vandaag. Bergwandelweer. Bij het Oficina de Turismo in het dorp Cómpeta kocht ik vanochtend voor één euro de beschrijving van een van de vele wandelroutes die je hier in El Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama kunt maken.

De Ruta Gaviarra heeft een lengte van 10,4 kilometer, geen lange afstand. De route loopt als een soort lus rond de top van de Cerro Gaviarra, vandaar de naam. Het pad liep vanuit Cómpeta – dat op 632 meter boven de zeespiegel ligt – naar de op 1044 meter hoogte gelegen Collado Huerta Grande en de Puerto del Collado. En op die pashoogte had ik een spectaculair uitzicht. Zuidwaarts lag de in het zonlicht glinsterende zee en de badplaats Nerja. Volgens de beschrijving kun je hier bij helder weer de pieken van het Marokkaanse Atlas-gebergte zien, maar het felle licht verhinderde dat nu. In het binnenland had ik zicht op de bergketens van de Sierra Tejeda (met de 2065 meter hoge Maroma), de Sierra de Almijara en de witte kalkstenen pieken van de Sierra de Enmedio.

Ik maakte nog een extra lus om koffie te kunnen drinken in de enige uitspanning op deze hoogte, de Auberge Casa la Mina, maar daar aangekomen bleken er honderden Spaanse padvinders te logeren. Op het terras van Hotel Balcón de Cómpeta – eenmaal terug in het dorp – was het daarentegen rustig. En tot slot stuitte ik op deze prachtige roze muur met een wulpse – maar voor altijd ingemetselde – dame.