Restanten van de Andalusische suikerindustrie.

Frigiliana, 7 januari 2015.
Aan de Costa del Sol wordt sinds decennia geld verdiend in sectoren als het toerisme en het vastgoed, maar een eeuw geleden was dat uiteraard anders. Een bron van inkomsten voor de plaatselijke bevolking was de suikerindustrie. Suiker en aanverwante producten werden hier gewonnen uit suikerriet, een techniek die de Arabieren naar Spanje hadden gebracht.
Overal in het landschap zijn nog restanten te vinden van deze industrie. Net buiten Nerja ligt een enorm aquaduct, het ‘Acueducto del Aguila’. Het werd waarschijnlijk gebouwd in1880 en diende voor de watervoorziening van Nerja naar de suikerfabriek El Joaquín bij het dorp Maro. De oorsprong van de naam, ‘adelaars-aquaduct’, is niet helemaal duidelijk.
Het bouwwerk is maar liefst 40 meter hoog, is samengesteld uit 4 verdiepingen en is gebouwd in de zgn. Mudejar-stijl.
Het aquaduct raakte in de loop van de tijd in verval en werd zwaar beschadigd tijdens de Spaanse burgeroorlog, maar in 2011 gerenoveerd. En: oude tijden herleven; tegenwoordig wordt het door lokale boeren zelfs weer voor de watervoorziening van hun land gebruikt.

IMG_9703.JPG