Herfst

logo_comp-719 oktober 2014,

Net terug van een reis door Catalonië en Zuid-Frankrijk. Wijn geproefd en gekocht, boeken gelezen, musea en tentoonstellingen bezocht, botifarra en coca gegeten, wandelingen gemaakt en in zee gezwommen. CD’s met Franse chansons en Spaanse flamenco verblijdden de uren in de auto. En de kennis van de Franse en Spaanse taal is weer uitgebreid.
Het onafhankelijkheidsstreven van de Cataloniërs was niet te missen. De estelada (de vlag met geel-rode strepen, blauwe driehoek en witte ster, die symbool staat voor de Catalanistische beweging) wapperde overal in de Catalaanse steden en dorpen. De stier als auto-sticker is hier vervangen door de ezel.
Een steeds grotere hoeveelheid toeristen heeft sinds mijn laatste bezoek twee decennia geleden Barcelona ontdekt, en daar wordt een stad doorgaans niet mooier van. Girona met de hangende huizen over de rivier Onyar was daarentegen een ontdekking. Daar aan de universiteit te studeren moet een feest zijn. Café Le Bistrot met het mooiste terras van de stad was gelukkig tijdens de eerste dag al gevonden. De stoptrein Barcelona-Girona ‘s avonds laat zou ik daarentegen niemand aanbevelen.
De wijnen van de regio La Clape in de Languedoc zijn een aanrader. Voor het bord met de grootste hoeveelheid charcuterie van de Bourgogne moet je beslist in Cluny zijn. En in Reims moet je uiteraard champagne drinken.
Terug in Nederland speelt de wind met een kracht van 5 op de schaal van Beaufort met de vakantiewas. En Zwarte Piet blijkt bij terugkomst het meest besproken onderwerp op social media. Het is even wennen.