Categorie archief: Overig

Lacoste en zijn illustere kasteelbewoners

IMG_2240Frankrijk: Les Bassaquets in de Luberon,
4 juni 2013,

Gisteren fietste ik naar Lacoste. Net als vele andere dorpen hier in de Luberon ligt Lacoste op een prachtige plek; op een van de beboste hellingen van de bergkam die ze de Petit Luberon noemen, met een grandioos uitzicht op de 60 kilometer verderop gelegen Mont Ventoux en de nog verder gelegen besneeuwde toppen van het Alpen-massief. Het middeleeuwse dorp bestaat uit een aantal pittoreske straatjes met kinderkopjes, een groot deel daarvan prachtig gerenoveerd.

Lacoste is echter niet in eerste instantie bekend vanwege die idyllische straatjes en dat magnifieke uitzicht. De meeste toeristen trekken eerder naar Roussillon, Ménerbes en Gordes. Dat zijn tenslotte officiële ‘Plus Beaux Villages de France’. Dit dorp in de Vaucluse is vooral beroemd vanwege zijn illustere kasteelbewoners. Boven het kleine dorp van 400 zielen prijkt namelijk een kasteel, het Château de Lacoste. En daar woonde in de loop van de 18e eeuw, gedurende een aantal jaren, Donatien Alphonse François de Sade, beter bekend als Markies de Sade. Na zijn gevangenschap in Parijs en verbanning vanwege zijn beruchte seksuele escapades bracht hij in dit kasteel een relatief rustige tijd door en schreef hij een deel van zijn boeken. Toch moest hij ook dit onderkomen vanwege verschillende incidenten en schandalen weer ontvluchten. Hij zou uiteindelijk in 1814 in gevangenschap overlijden.

Met het kasteel liep het ook niet echt goed af. Het werd geplunderd en raakte in verval. Tot de Franse mode-ontwerper Pierre Cardin in 2001 zijn oog op de ruïnes liet vallen. Hij kocht het kasteel, liet een deel daarvan renoveren en kocht daarnaast ook nog een aantal andere huizen in het dorp. In dat jaar organiseerde hij ook meteen het Festival de Lacoste, met een veelheid aan concerten, ballet, lezingen en kunstexposities. Het evenement is een groot succes; komende zomer wordt alweer de 13e editie van dit festival gevierd.

Toch bleef het hier niet bij. Cardin ging gestaag door met zijn aankopen. Sommige huizen zijn omgetoverd tot café, groentewinkel, bakkerij, kunstgalerij, hotel of pension. Cardin wil de geschiedenis van De Sade benadrukken en noemt zijn etablissementen Café de Sade, l’ Auberge de Sade en Boutique Le Moulin de Sade, allemaal verenigd onder de naam ‘Les Demeures du Marquis de Sade’. Inmiddels is bijna de volledige Rue Basse in zijn bezit en schijnt hij zo’n 50 panden in bezit te hebben. Op die manier heeft Cardin het dorp – dat na de Tweede Wereldoorlog bijna volledig leeggestroomde – gered. Althans, volgens sommige inwoners. Een enkeling heeft zijn huis zelfs aan de couturier gedoneerd, omdat hij de kosten van onderhoud en renovatie zelf niet meer kon opbrengen.

Dit geldt echter voor een deel van de kleine gemeenschap. De meerderheid van de inwoners is niet blij met de komst van de miljonair. Zij zijn van mening dat hij Lacoste om zeep heeft geholpen, de puurheid heeft geruïneerd en er een ‘opera set’ van heeft gemaakt. Ook vreesde men dat Lacoste een bedevaartsoord voor sm-liefhebbers zou worden.
Drie jaar geleden kwamen de inwoners nog in grote getale in opstand omdat Cardin een amfitheater wilde bouwen op een plein en een groot golfterrein aan wilde leggen. Boze boeren en milieuactivisten blokkeerden de ingang van het festival-terrein. Beide projecten vonden geen doorgang. Toch laat de extravagante, bijna 90-jarige couturier zich niet van de wijs brengen. Als deze ideeën niet gerealiseerd kunnen worden, komt hij vast wel weer met een ander idee. Ondertussen koopt hij gestaag door.